Žarka Lauševića se spomnim še iz odlične jugoslovanske nadaljevanke »SIVI DOM«. Odličen igralec, ki se mu je življenje v trenutku obrnilo na glavo. Leta 1993 je namreč v Podgorici ubil dva fanta in enega huje ranil.

 

Več si preberite spodaj v recenziji založnika in seveda v sami knjigi, ki se bere kot neki dnevniški zapis dogajnja v zaporu, takoj po incidentu in jo ZELO PRIPOROČAM.

 

Založnik o knjigi

Knjigo Leto mine, dan nikoli (Godina prođe, dan nikad) je na podlagi svojih zaporniških zapiskov napisal Žarko Laušević, v drugi polovici osemdesetih eden najbolj perspektivnih in nadarjenih mladih igralcev bivše Jugoslavije in pozneje novonastale federacije. Med liki, ki jih je upodobil, se ga večina gotovo spomni kot Šiljo iz kultne jugoslovanske nadaljevanke Sivi dom, ki jo je beograjska televizija posnela v letih 1984–85, ali kot partizanskega poročnika iz filma Oficir z vrtnico (1987) – za vlogo je bil nagrajen s puljsko Zlato areno. Toda leta 1993 se mu je sredi blesteče igralske kariere življenje nenadoma obrnilo na glavo. V Podgorici je bil namreč vpleten v pretep, v katerem je v samoobrambi ubil dva fanta in enega huje ranil. Tragedija je sovpadla s krvavim razpadom Jugoslavije, ki ga je od leta 1993 naprej Laušević preživljal v zaporu. Avtorjevo doživljanje časa – osebnega in družbenega – se tako odvija skozi neusmiljeno izkušnjo zapora, ki mu vseskozi botruje preizpraševanje krivde in krivice.


Leto mine, dan nikoli utripa v ritmu avtorjevega osebnega doživljanja, neposredno. Zdaj se bode s spominom na sam usodni dogodek, potem izdela mini študijo sojetnikov in celice, se pozabava iz zaporniških okoliščin, zateče v spomine na mladost ali kakšen anekdotičen dogodek iz igralskega sveta, včasih zabeleži le droben detajl ali miselni preblisk, drugič skoraj esejistično razpreda o različnih temah (in tako denimo pride do ene najbolj izvirnih definicij svobode: promenada lastne golote!), ne izogne pa se niti najbolj ranljivim ali tabuiziranim intimnostim.
Med temi pripovednimi skoki, ki jih povezuje kronološki potek, spretno slogovno krmari, besedilo pa kljub breznu, kamor ob težki preizkušnji znova in znova strmoglavlja, večkrat prešpika z odlično ironijo in humorjem. Lauševićeva pretresljiva iskateljska knjiga, ki je v državah bivše Jugoslavije zbudila veliko zanimanja tako med bralci kot kritiki, v Srbiji pa postala celo najbolj prodajana knjiga zadnjih nekaj desetletij, tako iz nenavadnega zornega kota odslika neko izgubljeno preteklost, osebno tragedijo ter sam razpad Jugoslavije, njen pisec pa se izkaže za avtorja, ki ima poleg igralskega tudi velik literarni talent.

 

Po knjigi je bil posnet tudi film z naslovom "LAUŠ".

OCENA: od 1 do 10 = 9

Lauš - trejler, premijera 22. februara - YouTube

Lauš je dokumentarno-igrani film, koji se bavi istinitim događajima i fenomenom ličnosti umetnika Žarka Lauševića. Lauš govori pre svega o jednom zlom vremen...