Odlična knjiga, ki je tudi neke vrste nadaljevanje uspešnice BREZSKRBNO, vsaj kar se tiče življenjske zgodbe in kariere višjega inšpektorja Harry-ja Holma in njegove nasprotnika Waalerja.

Odlično zasnovana zgodba, ki ti ne da dihati do zadnje strani.

 

Založnik o knjigi:

 

Nikoli ne dovoli mrtvi ženski, da vstopi v tvoje nočne more!

Dušeča poletna vročina je izpraznila Oselske ulice in policijsko centralo na Grünlandu, ko v petem nadstropju stanovanjske hiše najdejo truplo mlade ženske. Morilec ji je odrezal prst na roki in na njeno veko položil peterokrak diamant. Nato čez pet dni umre nova žrtev. In ko se v pisemski ovojnici z njenim prstom zalesketa nov diamantni pentagram, ni nobenega dvoma več: v Oslu imajo opravka s serijskim morilcem. Brezskrbnega poletja je konec. Število žrtev se vsakih pet dni samo še povečuje.

Ob pomanjkanju policijskega kadra primer rešujeta detektiva, ki se mešata kot olje in voda: zanikrni, trmasti in z demoni obsedeni Harry Hole ter ambiciozni, inteligentni in do kosti pokvarjeni Tom Waaler. Harry je v zadnje pol leta žrtvoval vse - službo, družino, duševno zdravje - da bi potrdil svoje sume in razkrinkal Waalerja kot navadnega kriminalca in morilca. Zdaj je prišel čas končnega obračuna.  Obračuna, v katerem nima Harry nobenega upanja na pozitiven razplet.

Pentagram je delo mojstrskega tkalca. Niti zgodbe se pred nami odvijajo tako osupljivo, elegantno in bliskovito, da bomo med branjem večkrat pozabili dihati. Ja, Jo Nesbø je tako dober.

 

OCENA: od 1 do 10 = 7