Še ena dramatična življenjska pripoved mladega dekleta.

Nojud je jemenska deklica, ki je bila s strani staršev, zaradi velike revščine pri 10. letih prodana v zakon s starejšim človekom (več kot 30 let starejši).

 

S  strani moža je bila zlorabljena in pretepena. Nekega dne je izkoristila nepazljivost tete in se odpravila na Sodišče, kjer je  s pomočjo odvetnice in sodnika dosegla razveljavitev zakona.

 

Še vedno se to dogaja in to v 21. Stoletju.

 

Sprašujem pa se ali bo čez 100 let kaj drugače?

 

Opis knjige:

 

To je resnična zgodba deklice, ki so jo starši pri desetih letih prisilno poročili s trikrat starejšim moškim. Zakon je zanjo pomenil vsakodnevno posiljevanje in pretepanje. Vendar je Nojoud našla pogum in si drznila zahtevati ločitev ter s tem kljubovati starodavni tradiciji svoje domovine. To je prvi tak primer v Jemnu, kjer se polovica deklet poroči, preden dopolni osemnajst let. 
Nojoud se najbrž še ne zaveda, da je v resnici razbila tabu. Novica o njeni ločitvi je obšla svet in povzeli so jo številni mednarodni mediji. S svojim dejanjem je prelomila molk, ki zakriva to prakso, na žalost še vedno razširjeno v številnih državah, kot so Afganistan, Egipt, Indija, Iran, Pakistan ... Iz anonimne žrtve se je prelevila v junakinjo modernega časa. Nojoudina ločitev je omogočila jemenskim organizacijam za zaščito pravic žensk, da pritisnejo na parlament in skušajo doseči zvišanje zakonske starosti za poroko.

  


OCENA: od 1 do 10 = 7