Gre za prvo knjigo Henninga Mankella, ki sem ga na kratko že predstavil ob njegovi 5 knjigi z naslovom peta ženska.

 

V sami knjigi se zgodba dotakne tudi aktualne teme beguncev (knjiga je iz leta 2003), ki je tudi v daljni Švedski velik problem oziroma je prisotna ksenofobija do tujcev, beguncev in migrantov.

 

Knjiga je prava kriminalna zgodba, vedno napeta in polna obratov.

 

 

Založnik o knjigi:

 

Na švedskem podeželju se zgodi umor starejšega zakonskega para. Mož Johannes Loevgresa je ob prihodu policije že mrtev, žena pa preživi še toliko časa, da pozneje v bolnišnici na vprašanje, kdo-je-to-storil, odgovori: "Tuji, tuji..." V bližini kraja zločina je zavetišče za begunce in migrante. Sovraštvo do priseljencev, azilantov je na Švedskem vsakdanji problem, zato policisti, s Kurtom Walanderjem na čelu, te njene besede zamolčijo.  Preiskava pa steče in v njej se kmalu pokaže, da je živel na videz povprečni, nezanimivi Johannes dvojno življenje, z nezakonskim sinom, ki naj niti ne bi poznal svojega očeta, in s presenetljivo dobro založenim bančnim računom, o katerem njegova soproga ni vedela ničesar.

 

V času preiskave pride do naslednjega umora – nekdo je iz očitne ksenofobije ubil Senegalca iz pribežališča za tujce. Storilec naj bi bil po vsej verjetnosti iz policijskih vrst in Wallander mora odkriti zdaj še njega, saj je novi umori v očitni povezavi z Lovengresovima.

  

 

OCENA: od 1 do 10 = 8